«

»

Μάι 21 2018

Κατερίνη /20.05.18 : Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα ” Απινιδωτές στην πόλη/Καρδιακή ανακοπή,μια διαχρονική πρόκληση”.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 20.05.18 η επιστημονική Ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, ο ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης και το ΕΚΑΒ Πιερίας με κεντρικό τίτλο :
“Καρδιακή Ανακοπή,μιά διαρκής πρόσκληση” με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκλεγμένο  Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ.Ιωάννη Γουδέβενο.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Τσανικίδης Ηρακλής  υπογράμμισε στην αρχή  ”.. ότι πρόκειται για μια ιδέα που υλοποίησε αρχικά ο Ιατρικός Σύλλογος  Πιερίας  με τη δωρεά ενός απινιδωτή την οποία αγκάλιασε και στη συνέχεια διεύρυνε ο Οργανισμός Παιδέιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης. Για μας τους γιατρούς  και μία ανθρώπινη ζωή αν σωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Σημειώνουμε λοιπόν ότι τα 4 πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του.
Γι αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες ” πρώτης επαφής” να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση με χρήση αυτόματου εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση”
Ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ σημείωσε στη συνέχεια   ότι ..”αναλάβαμε την πρωτοβουλία τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΔ) σε εμφανή σημεία δημόσιων χώρων, Αθλητικά Κέντρα κ.λ.π. και φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε τα χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Ήδη τοποθετήσαμε επτά (7) αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε διάφορα σημεία της πόλης της Κατερίνης.
Η  υπεύθυνη του ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Χαρίση  Δέσποινα προέβη στην προβολή σχετικού βίντεο και υπογράμμισε ότι το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας  επείγουσας  προνοσοκομειακής φροντίδας και βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή πρώτων βοηθειών.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας -Καρδιολόγος κ Ταρενίδης Παναγιώτης αναφερόμενος στην Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία και στον κ. Γουδέβενο σημείωσε:
” Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο εκλεγμένος Πρόεδρός της Ιωάννης Γουδέβενος εμφανίζουν ένα δυναμικό  και πολυσχιδές πεδίο κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών πρόληψης υγείας στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα  με την εκδήλωσή μας, ίδια μέρα και ώρα λαμβάνει χώρα απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο Νο Smoking Story, ο οποίος διεξήχθη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “.
                                                                  Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ-εκλ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Κ.Ε.
 -Γεννήθηκε στο Μέτσοβο.
 - Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠ Αθηνών από όπου αποφοίτησε με το βαθμό λίαν  καλώς.
- Έλαβε τις ειδικότητες της Παθολογίας (υπό την Δ/νση του καθ. Χ. Μητσόπουλου) και της Καρδιολογίας (Ηνωμένο Βασίλειο).
 -΄Εχει διατελέσει (πάντα εκλεγμένος) μέλος και πρόεδρος  του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών  ΒΔ Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του  Δ.Σ. του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου  Ιωαννίνων    (ΠΠΓΝΙ),πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΠΠΓΝΙ και μέλος  της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
- Ανήλθε διαδοχικά όλη την ακαδημαϊκή ιεραρχία (λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της ομώνυμης Καρδιολογικής Κλινικής από το 2005).
-Υπηρέτησε όλες τις ακαδημαϊκές θέσεις, όπως Πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου του Διδακτικού  Επιστημονικού Προσωπικού( ΔΕΠ) .
- Έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας εργασίας πρόληψης και επιδημιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).Το 2004-2008 (προεδρία Χαρ.Μπουντόλα) τιμήθηκε ως η ομάδα εργασίας με την πιο αξιόλογη     δραστηριότητα.
- Έχει τιμηθεί με δεκάδες  διακρίσεις από πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία και επιστημονικές εταιρίες.
- Το 2016 εξελέγη αντιπρόεδρος της ΕΚΕ. Είναι μέλος (FESC) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας,του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας (FASC) και πολλών Ελληνικών και Ξέννων Επιστημονικών Εταιρειών.
- Διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας (Authors/Task F0rce Members) των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το 2017.
-΄Εχει  δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ξενόγλωσσες εργασίες,περισσότερες από 900 ελληνόγλωσσες και έντονη αρθρογραφία για τη πρόληψη των καρδειαγγειακών παθήσεων στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο με ταυτόχρονη  ενημέρωση του κοινού με επιστημονικού τύπου εκδηλώσεις.
-’Εχει 5840 βιβλιογραφικές αναφορές και 36 συντελεστή if

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου .

Στην έναρξη τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού για τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού.
Δείτε φωτογραφίες από την όλη εκδήλωση: