ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

  Ο νέος χρόνος ξεκίνησε με τα θέματα δημόσιας υγείας να επανέρχονται στην  επικαιρότητα .   Θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής :

  1. Τις επόμενες εβδομάδες θα οξυνθεί ο δημόσιος διάλογος επί ιατρικών θεμάτων λόγω της έξαρσης ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού παράλληλα με την Covid  -19 .

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται πίεση στις ΜΕΘ ενηλίκων,  ενώ αυξάνεται η πληρότητα των ΜΕΘ Παίδων .

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ΔΕΝ απαιτεί αντιβιοτική αγωγή ενώ τα αντιβηχικά σκευάσματα έχουν περιορισμένη επίδραση  για ανακούφιση συμπτωμάτων . Τονίζουμε τη σημασία  χρήσης μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού και  του εμβολιασμού ( έναντι γρίπης πνευμονιόκοκκου κορονοϊού ) βάσει των ενδείξεων της Εθνικής Επιτροπής .

  1. Σε προηγούμενο δελτίο τύπου ο ΙΣΠ ανέδειξε το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου . Να τονισθεί ότι δεν υφίσταται ουσιαστική έλλειψη σε νοσοκομειακά σκευάσματα . Υπάρχει όμως ζήτημα ταλαιπωρίας του κοινού αφού έχει καταγραφεί επιδεινούμενο εδώ και έτη το πρόβλημα έλλειψης σκευασμάτων χρόνιων παθήσεων λόγω εξαγωγών τους .

Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες  που κορυφώνεται η ζήτηση για σκευάσματα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα  « γριππώδους συνδρομής»καθώς και για αντιβιοτικά, παρατηρείται έλλειψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω περιορισμού στην πρόσβαση  των πρώτων υλών. 

Πάραυτα η αύξηση της παραγωγής εκ μέρους της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ελαχιστοποίησε αλλά δυστυχώς δεν μηδένισε το πρόβλημα .

Συμπερασματικά δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός και σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και τη συνεργασία του φαρμακοποιού μας μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα αξιόπιστα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα καλύψουν το σύνολο των ασθενών .

Καλή χρονιά με  την ευχή την καλύτερη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες.

                                        ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ